Teoria: 2.0. Introducció

Les màquines tèrmiques de combustió externa escalfen aigua per generar vapor a pressió i utilitzar la seva força per transformar aquesta energia en energia motriu gràcies al moviment circular final.

Els dos tipus més rellevants són:

  • La màquina de vapor (alternativa): lupaPots veure una explicació a youtube (2 min.):

o si NO FUNCIONA, aquí:  

 

També pots veure una explicació amb algun detall més a aquest video de Youtube ( 10 min.):

o si no funciona, aquí:   

 

I finalment tens un vídeo de youtube sobre com construir una màquina de vapor casolana aquí ( 16 min.):

o si no funciona pots veure'l aquí: 

 

  • La turbina de vapor (rotativa):
La turbina deriva de la roda hidràulica i està constituïda per una estructura tancada que suporta un eix a l'interior. Sobre aquest eix hi ha una sèrie d'àleps disposats en forma radial. Presenten un canal entrada i un altre de sortida. Hi ha turbines dissenyades per fer-hi passar aigua i d'altres vapor. Aquí parlarem de les que hi fan passar vapor.

urbina acció reacció


ampliacióVan aparèixer al segle XIX i avui dia són màquines indispensables. A les centrals elèctriques mouen el generador que transforma energia mecànica en elèctrica.

ampliacióA diferència de les rodes hidràuliques, que tenen una potència inferior a 10 CV, les turbines aconsegueixen un millor aprofitament de l'energia i obtenen potències molt més elevades.

La potència depèn del cabal i de la velocitat de l'aigua, o vapor.

ampliacióEl cabal és la quantitat d'aigua que circula per un lloc en un temps determinat. Es mesura en metres cúbics per cada segon (m3/s).

ampliacióLa velocitat ve determinada pel pendent o salt que és la diferència entre el nivell superior i el nivell de la turbina.

ampliacióEls tres tipus de turbines més importants són:

  • La turbina Pelton,

Apropiada per a grans salts i petits cabals

  • La turbina Francis,

Apropiada per a salts i cabals mitjans. Consta d'una part mòbil, els deflectors, que permet orientar l'aigua en la direcció més apropiada cap el àleps que mouen el eix del rotor.

  • La turbina Kaplan,

Apropiada per a salts petits i cabals grans. Consta d'una part mòbil, els deflectors, que permet orientar l'aigua en la direcció més apropiada cap el àleps que mouen el eix del rotor.